Gevärsbeväpnad gisslantagare greps

Mannen trodde att han var på väg att göra sitt livs klipp. I stället rånades han och togs som gisslan av en falsk båtförsäljare.

Först efter drygt sex timmars polisjakt kunde den misstänkte gripas.

Erbjudandet var nästan för bra för att vara sant. Och mycket riktigt visade det sig också vara det.

Mannen hade uppgivit sig att vara villig att sälja sin båt, som värderats till 100 000 kronor, för halva summan. Men då spekulanten kom fram till mötesplatsen Alnön, strax utanför Sundsvall, fanns ingen båt att sälja. I stället drog säljaren fram ett stort gevär som han använde till att råna den potentielle köparen.

Dramat startade vid halv tio-tiden på fredagsförmiddagen och utvecklades under dagen till ett gisslandrama.

Den beväpnade mannen tvingade nämligen in båtspekulanten i hans bil och instruerade honom att köra mot den norra delen av ön.

Båtspekulanten lyckades i smyg ringa upp sin bekant som passivt fick följa med på gisslanturen via sin mobiltelefon. Mannens vän larmade i sin tur polisen som skickade ett stort polisuppbåd till platsen.

- Men innan vi kom fram tog gisslan sin chans och kastade sig ut i farten, berättar Sundsvallspolisens informationschef, Åsa Grip för TT.

Det fick dock inte gärningsmannen att ge upp. När han mötte polisen ökade han först farten innan han till fots flydde in i skogen.

En polishelikopter, kustbevakningens flygplan, den särskilda länsinsatsstyrkan och hundpatruller kallades in i sökandet efter mannen. Och vid 17.30-tiden gav insatsen resultat. Då kunde en misstänkt gärningsman slutligen gripas. Samtidigt beslagtog polisen ett gevär.

”Mannen är skäligen misstänkt för de båda brotten människorov och försökt till grovt rån”, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Den misstänkte mannen är i 40-årsåldern och hemmahörande i Sundsvallstrakten. Gripandet uppges ha varit lugnt och odramatiskt.

Anders Edholm/TT Daniel Persson/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".