Höjd skatt föreslås i Bräcke

Bräcke höjer skatten. På onsdag ska politikerna i kommunstyrelsen diskutera ett förslag om att höja med runt 50 öre för varje intjänad hundralapp. Om skatten höjs skulle den kommunala skattesatsen bli runt 23 kronor.

Men det kunde ha varit ännu värre. Enligt ett tidigare förslag funderade man på en höjning på 75 öre. Men sedan har man gjort en mer optmistisk prognos. Man tror inte på en lika stor befolkningsminskning som tidigare.

Dessutom föreslår tjänstemännen att man sparar runt tre miljoner kronor. Och där får man plocka pengar litet här och där - det handlar om färre förskollärare, färre återvinningsstationer och dyrare avgift för dem som söker alkoholtillstånd i kommunen.

- Vi har kommit dithän att vi bara har råd med det som lagen kräver av oss eller som vi får statsbidrag till, säger kommunchefen Bengt Flykt.

Det är den minskade befolkningen och därmed minskade skatteintäkter som enligt tjänstemännen kräver de här åtgärderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".