Julbränderna ökade i Jämtlands län

Jämtlands län går på tvärs mot utvecklingen i landet när det gäller julbränderna - med sex bränder i länet under senaste jul och nyårshelgen, jämfört med bara två under jul och nyår 2001.
Det berättar Svenska brandförsvarsföreningens huvudkonsulent i länet, Morgan Olsson, räddningschef i Bräcke. Samtliga sex bränder i länet blev omfattande och samtliga orsakades av glömda ljus, säger han. Morgan Olsson säger att antalet bränder ändå är förhållandevis litet och att det är svårt att säga något entydigt om orsaken till ökningen i länet. - På det stora hela verkar det ju ändå som om våra informationskampanjer varit framgångsrika och bidrar till att föra utvecklingen åt rätt håll, säger han. I landet som helhet minskade julbränderna med nästan en tredjedel under senaste jul och nyårshelgen jämfört med jul och nyår 2001. Enligt Brandförsvarsföreningen rapporterades 221 bränder i landet, vilket är en minskning med cirka 100 bränder från föregående år. Vanligaste orsaken till julbränderna är fortfarande kvarglömda ljus. Däremot orsakades färre bränder av fyrverkerier.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".