Våld mot barn och sexbrott ökade i länet

Antalet anmälda brott i länet ökade under förra året med 4 procent jämfört med 2001. Bland brotten som ökade mest märks våld mot barn i åldrarna 7-14 år och sexualbrott.
Det visar den senaste statistiken från Brottsförebyggande rådet. Det är våldsbrotten som under de senaste fem åren har ökat i landet som helhet, det medan stöldbrotten minskar. I Jämtlands län anmäldes förra året 669 fall av misshandel alternativt grov misshandel. Knappt 250 av dem gällde våld mot kvinnor, och våldtäkterna i länet ökade med åtta procent under förra året. När det gäller våld mot barn i åldrarna 0-6 år så har det i alla fall i Jämtlands län minskat kraftigt. I landet som helhet har våld mot barn i samma ålderskategori ökat med 10 procent. Men när det gäller våld mot de lite större barnen, i åldrarna 7-14 år, rapporteras 80 anmälda brott i Jämtlands län under 2002. Det är en ökning med 21 procent jämfört med 2001. Bostadsinbrotten steg med en fjärdedel och narkotikabrotten var under 2002 22 procent fler än under föregående år. Bilstölder och grova rån minskade i länet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".