Sorkfebern slår alla rekord i år

Rekordmånga länsbor har drabbats av sorkfeber hittills i år - och ännu fler riskerar att bli smittade i vinter. En som vet hur det känns att ha sorkfeber är 11-åriga Andreas Olsson i Sveg. Han har varit hemma två veckor från skolan. Han tror han vet hur han och hans storebror Johan blev smittade.

Orsaken till rekordsiffrorna är att skogssorkarna är extremt många. Här i länet har rekordmånga länsbor drabbats av sorkfeber hittills i år, runt 200 personer - vilket är mer än tre gånger fler än rekordåret 2004.

Sorkfeber ger hög feber, magont, njurpåverkan och ibland hudblödningar. Och enstaka personer som smittats kan behöva intensivvård. Smittan finns i sorkens avföring och kan virvla upp i luften när man till exempel sopar eller krattar.

Förra vintern avled två personer i landet som smittats av sorkfeber, och i år befarar man att det kommer att bli ännu värre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".