Utvisade får felaktig information

I princip alla utlänningar som ska avvisas från Sverige får felaktigt besked om när det ska ske, det erkänner nu Jan Gerardssen på Migrationsverkets mottagningsenhet i Sundsvall.
För två veckor sen fick Jasmina Spahic beskedet att hon var tvungen att lämna landet. Avvisningen skulle ske inom två veckor, men trots att den tiden gått har hon inte fått något besked om hur och när hon ska lämna Nälden. Hon är inte ensam om att sväva i ovisshet, för de flesta som ska avvisas är beskedet att det ska ske inom 14 dagar inte att lita på. - Ja det heter ju att det ska ske inom två veckor, men i praktiken är det inte möjligt. Vi på migrationsverket hinner inte träffa eller kalla den person som blivit utvisad inom den tiden, arbetsbelastningen är för hög för oss, säger Jan Gerardssen. Det är utlänningsnämnden som ger besked om att en person måste lämna landet, medan Migrationsverket sköter själva utvisandet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".