Banvaktarstugor och lokstall till salu

En banvaktarstuga som sommartorp, ett helt lokstall till hästen eller varför inte en egen järnvägsstation? Banverket och statliga Jernhusen har i uppdrag av regeringen att göra sig av med byggnader som inte används.

Men försäljningen går dåligt och i fjol revs stationer i Mattmar, Dvärsätt och Duved liksom banvaktstugor i Krokom och Östersund. Den som inte besväras av ljudet från järnvägen kan köpa många fastigheter billigt - men driftkostnaderna kan vara höga.

Priserna är marknadsanpassade av de stationshus som nu finns ute till försäljning säls det i Enafors i Åre kommun för två miljoner medan stationshuset i Gällö är till salu för 50.000 kr.

Nästa år ska Banverket göra sig av med bland annat lokstallen i Järpen, Bispgården och Bräcke. Om de rivs eller lämnas till försäljning beror bland annat på byggnaden inte går att nå på ett säkert sätt eller ligger så nära högspänningsledningar att det blir svårt med normalt byggnadsunderhåll.

I första hand erbjuds alltid kommunerna att köpa fastigheterna men eftersom underhåll och drift ofta är dyrt så rivs de ofta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".