åre

Inga konsekvenser för miljöförstörelse

Borrandet för bergvärme till lyxhotellet Copper Hill i Åre får fortsätta - trots att entreprenören förstört en myr och struntat i flera av de regler som kommunens miljökontor satt upp.

- Vi kan inte begära att de ska sluta nu när allt redan är förstört, säger miljöinspektören Ulrika Moström till Radio Jämtland.

Däremot ställer kommunen hårda krav på att större hänsyn till miljön tas, att entreprenören återställa myren efter bästa förmåga, och att de bergrester som blir över fraktas bort.

Och kommunens miljöinspektörer är självkritiska.

- Vi var naiva och borde ställt andra krav, men det var ingen som insåg hur stort det här skulle bli, konstaterar Ulrika Moström.

Att företaget VKG fastighetsvärme som borrar efter bergvärme dessutom skulle bryta mot flera av villkoren; som att lägga ut borrkax - alltså pulveriserat berg - i allt för stora mängder, samt att de brutit mot miljöbalken genom att köra vårdslöst på myren var det ingen som kunde förutse.

- Nu får vi dra lärdom av det här till nästa gång, säger Ulrika Moström, som hade en flera timmar lång träff med representanter för VKG fastighetsvärme i går.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".