Salmonella i var femte importerad kyckling

Så mycket som vart femte parti köttberedningar som förs in till Sverige innehåller salmonella. Det visar en rapport från Livsmedelsverket.
Därför kräver branschorganisationen Svensk Fågel nu att allt fågelkött, inklusive köttberedningar, som kommer till Sverige ska ha genomgått motsvarande salmonellakontroll som det svenska innan det saluförs. Annars riskerar vårt goda salmonellaläge och folkhälsan att försämras, befarar Svensk Fågel. Köttberedning är fryst eller kylt färskt kött som injicerats eller marinerats med saltlake, kryddor eller andra tillsatser. Svenskarna äter alltmer kyckling. Förra året var konsumtionen cirka 13 kilo per person vilket är en kraftig ökning sedan föregående år. Importen av kyckling till Sverige ökar - år 2002 fördes det in till Sverige cirka 25 000 ton kycklingar. Cirka 80 procent av det som förs in består av köttberedningar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".