Ministern gav inga löften om friskolor

Kritiken mot att kommunerna har för lite inflytande på inrättandet av friskolor var ett av ämnena som togs upp när utbildningsminister Thomas Östros besökte länet på onsdagen.
Men han kunde inte lämna kommunerna några löften om ändring. - Först efter ett val när vi socialdemokrater kan ha bättre majoritet i riksdagen kan det bli aktuellt, säger Thomas Östros till Radio Jämtland. För en tid sedan fick föräldrar i Böle ja från Skolverket till att starta friskola. Reglerna för friskolor har ifrågasatts då kommunerna som ska stå för pengarna tycker att reglerna är för generösa. Kommunalrådet Leif Persson ifrågasatte starkt skolverkets ja till Böle skola då kommunens nedläggningsbeslut grundade sig på krav på besparingar i kommunen. Utbildningsminister Thomas Östros ser i dag inga förutsättningar att ändra på friskolornas villkor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".