Garnisonschef tar försvarsutspel med ro

På måndagen uttalade försvarsberedningens ordförande Håkan Juholt tydligt och överraskande att flera militära förband i landet kommer att läggas ner.
Men chefen för Östersunds garnison och tillika chefen för F4 på Frösön, Jan Salestrand, vill inte spekulera om framtiden för Östersunds garnison med anledning av Juholts uttalande. Trots propåerna så är det mer än ett år innan nästa försvarsbeslut ska fattas, konstaterar Salestrand och säger: - Man ska inte räkna ut Östersund vilket kanske är lätt att göra i sammanhanget. Salestrand vill invänta försvarsberedningens rapport nummer två. Därefter ska det ske ett omfattande arbete inom försvarsmakten innan nästa försvarsbeslut ska fattas på hösten 2004. - Det hinner rinna mycket vatten under broarna innan dess, säger Jan Salestrand till Radio Jämtland. Att nästa försvarsbeslut kommer att innehålla stora förändringar och nedläggningar är inte överraskande, menar Jan Salestrand. Men att spekulera om hur förslaget till beslut kommer att se ut är nästan ogörligt, anser han. Tidigare försvarsbeslut har ofta sett helt annorlunda ut än man väntat sig. Men att försvarsministern i januari sa att ett flygförband måste läggas ner är illavarslande för Östersund eftersom F4 ännu inte har JAS Gripen, vilket kan tala till nackdel för Jämtlandsflottiljen. Ser man garnisonen som helhet så har den fler fördelar än nackdelar. Om man återigen ser enskilt på F4 så har flottiljen framtiden för sig inom internationell verksamhet, med till exempel en internationell militärflygskola, om den bara överlever nästa försvarsbeslut. - Den skulle utan tvekan kunna platsa i Östersund som också har föreslagits av försvarsmakten. Men en sådan etablering handlar om tiden efter 2010 och är inget som man i det korta perspektivet kan ersätta en flottilj eller någon annan verksamhet med, säger Jan Salestrand.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".