Olle Nord anklagas för sexuella trakasserier

En av landets mest populära lokalpolitiker, Olle Nord i Berg, anklagas av en lång rad kvinnor för sexuella trakasserier.
Flera av kvinnorna anser att Olle Nord använt sin makt till att tvinga bort kommunchefen i Berg, och det är det som får dom att vilja berätta nu, trots att vissa av övergreppen ligger långt tillbaka i tiden. En kvinna berättar om personalfesterna i Bergs kommunhus under den tid när Olle Nord var kommunalråd för centerpartiet. Hon säger att sextrakasserierna skedde helt öppet. Olle Nord tog kvinnor på brösten, eller tafsade på dom på andra sätt. De andra festdeltagarna tittade bort. En annan kvinna berättar att hon blivit utsatt många gånger. Under en period åkte hon ofta bil tillsammans med Olle Nord. Nästan varje gång gjorde han närmanden. Hon säger att han trevade med sin hand upp över hennes lår. Hon sköt bort handen och så höll det på, resa efter resa. Hon påstår att även unga kvinnor blivit utsatta för Nords närmanden. En tredje kvinna berättar att hennes dotter var med på en utbildning som Olle Nord anordnade för unga från alla partier. Dottern gick på högstadiet. Enligt mamman tafsade Olle Nord på dottern inför de andra ungdomarna som var där. Radio Jämtland har talat med sju kvinnor som arbetat nära Olle Nord som politiker eller tjänstemän, vissa av dom är politiska motståndare till honom, men inte alla. Sex av dom ger samma bild av att Olle Nord har sextrakasserat dem själva eller kvinnor i deras närhet. Kvinnorna berättar att många känner till det som hänt. Men varför har dom inte polisanmält om dom blivit utsatta för övergrepp. En kvinna säger att hon funderat på det många gånger, men att det inte blivit av. Hon har också undrat om hon varit för utmanande klädd eller själv gjort något fel. En annan ger intryck av att skämmas och säger att hon i efterhand tycker att det är fruktansvärt att kvinnorna inte gått ihop och gjort något åt det. Det som nu fått några av dem att reagera är att de upplever att Olle Nords maktfullkomlighet gått för långt när han enligt dom försöker tvinga bort kommunchefen Marie Sundvisson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".