JÄRPEN

Järpströmmen riskerar att förgiftas

Marken på industriområdet i Järpen är förgiftad och måste saneras.

Det konstaterar de experter som Åre kommun anlitat för att få reda på hur allvarliga problemen är med tungmetaller som ligger kvar efter ett nedlagt pappersbruk.

Att sanera området i Järpen beräknas kosta 25-30 miljoner kronor och det blir troligen staten som får ta den största delen av kostnaden.

Det är kisaska från pappersbruket i Järpen som lades ner för många år sen som förgiftat marken. I kisaskan finns höga halter av bland annat bly, kadmium och arsenik.

Nu har konsultfirman Tyréns gjort en noggrann undersökning av marken och kunnat konstatera att vissa delar av industriområdet är så starkt förgiftat att jorden måste grävas upp och transporteras bort.

På de värst utsatta ställena måste grundvattnet ledas om så att inte giftet fortsätter att rinna ut i Indalsälven, där en del av livet vid stranden redan är förstört. Snäckor kan exempelvis inte leva där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista