Stockholm

Nya sparkrav för Försvaret

Regeringen tänker spara ytterligare 650 miljoner kronor på Försvarsmaktens materiel nästa år.

Det säger försvarsminister Sten Tolgfors till Svenska Dagbladets webbsida. På torsdagen klubbas det beslutet liksom det övriga innehållet i tilläggsbudgeten.

Men av de 650 miljoner som inte får användas för att utveckla eller köpa ny materiel ska enligt Tolgfors 130 miljoner gå till internationella insatser.

I höst ska regeringen lägga fram en proposition om Försvarsmaktens framtida inriktning. Den har också aviserat ett förslag om den svenska insatsen i Afghanistan och har sagt, senast vid Nato-toppmötet i Bukarest i förra veckan, att den överväger en svensk förstärkning där.

En sådan förstärkning skulle kunna bli att de avancerade räddningshelikoptrar som egentligen redan skulle funnits på plats i den nordiska stridsgruppen, men som blivit försenade från leverantören, kan stationeras i norra Afghanistan.

Redan i statsverkspropositionen i höstas sade regeringen att Försvarsmakten under de kommande åren ska spara två till tre miljarder kronor på materielsidan. Sten Tolgfors säger till Svenska Dagbladet att huvuddelen av den summan ska sparas efter 2010.

I årets försvarsbudget, där det fattas 1,5 miljarder kronor, ville ÖB flytta över 850 miljoner från materielanslaget till förbandsverksamheten. Det fick han nej på av försvarsministern i förra veckan och får tills vidare bara lyfta över 170 miljoner till förbandssidan./TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista