Nytt skidgymnasium i Östersund

Nu är det klart, det blir ett nytt skidgymnasium i Östersund. I höst drar utbildningen i gång. I januari började planeringen med utbildningen och igår var första dagen då eleverna kunde söka till programmet, alla som är intresserade har fram till femte maj på sig att söka, så det är snabba ryck.

Det finns totalt 16 platser på Naturvetenskapliga och Samhällsvetenskapliga programmet. Åtta platser för längd, skidskytte och skidorientering och åtta platser för alpina åkare.

Inget riksintag
Skidgymnasiet i Östersund har till skillnad från det i Järpen inget riksintag. Gymnasier med riksintag har större ekonomiskt stöd från staten, enda skillanden för eleverna mellan att gå på ett regionalt gymnasium och ett med riksintag är att de är garanterade ett inackorderingstillägg med omkring 1300:- månad.

Längdtränare inte tillsatt
Tränare för eleverna som åker alpint blir Jonas Norling som tills alldeles nyligen arbetat som Europacupansvarig för herrarna i det alpina landslaget. Vem som blir tränare för åkare med längdinriktning blir klart vilken dag som helst.

Nuvarande Regionala Idrottsgymnasium Östersund, RIÖ, kommer att finnas kvar för övriga idrotter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".