VALSJÖBYN

Slaktplats kan ha lockat när man dödades av björn

Slarv med slaktavfall kan ha gjort att en man dödades av en björn i Valsjöbyn i höstas.

Rester från älgjakten låg på marken - bara knappt 900 meter från platsen där mannen dödades. Det var i början av oktober förra året som en man och hans hund dödades av en björn.

Mannen överraskades vid huset där han bodde. Björnen spårades och sköts vid en plats 890 meter längre bort - vid en plats där det fanns slaktrester - ben och andra rester från älgjakten i september.

Polisen har avslutat utredningen - det var fråga om ett dödsfall. Enligt polisen finns det inga misstankar om att någon lagt ut åtel för björnen, utan man utgår från att någon varit ovarsam och lämnat slaktrester nära byn.Men det förklarar ändå inte enligt dem att björnen sedan fortsatte in i byn och angrep mannen.

- Att lämna slaktavfall så här nära bebyggelsen är att be om problem, säger en person som har lång erfarenhet av att följa björnar och deras beteende.

Naturvårdsverket säger att i björntrakter bör man se till att slaktrester från vilt som ben och skalle till exempel grävs ner på två meters djup - och minst 3 kilometer från bebyggelse - om man inte förstör det. I Valsjöbyn fanns djurresterna mindre än 900 meter från platsen där mannen dödades.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".