Östersund

Ny regel stoppar unga fotbollsspelare

På lördagen drar fotbollens division 1-säsong igång, men en ny regel gör att det blir dyrare att anlita unga spelare. Det gör att det kan bli svårt för unga fotbollsspelare från andra länsklubbar att få spela i division 1-klubben ÖFK.

Svenska Fotbollförbundets nya regel ställer till det för landets division 1-klubbar på så vis att man inte längre får ta in 18 till 23-åriga spelare från lägre divisioner utan att kompensera spelarens moderklubb ekonomiskt. Det rör sig om ett tränings- och utbildningsbidrag som maximalt kan uppgå till 100 000 kronor per spelare.
ÖFK gillar inte nya regeln
I ÖFK är man kritiska till den nya regeln.
- Det blir för dyrt att slussa in yngre spelare från andra jämtlandsklubbar i A-laget, säger ÖFK:s ordförande Rolf Lohse.
Flera av ÖFK:s konkurrenter i division 1 drabbas hårt ekonomiskt av regeln, däribland Falu FK.  För ÖFK:s del rör det sig bara om en spelare denna säsong som det kan bli aktuellt att betala tränings- och utbildningsbidrag för.

Regeln ger pengar till klubbar i lägre divisioner
Håkan Sandberg, konsult och tränare för division 1-klubben Norrby, är inte kritisk mot regeln som sådan, eftersom den ger mer pengar till klubbar i de lägre divisionerna.  Men han är kritisk till att regeln blev känd så pass kort tid före seriepremiären, vilket överraskade många klubbar i division 1. Sandberg menar att Svenska Fotbollförbundet borde varit tydligare med informationen när den nya regeln, om att spelare i division 1 numer måste vara professionella, började gälla.

Martin Sundelius
martin.sundelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".