LÄNET

Skyddsjakt i Handölsdalens sameby

Naturvårdsverket har gett tillstånd till skyddsjakt på två lodjur i Handölsdalens sameby i Jämtlands län. Skadorna för samebyn är omfattande och det saknas andra lämpliga lösningar, till exempel att flytta renarna.

- Vi bedömer att det inte finns någon annan lämplig lösning än skyddsjakt för att minska skadorna för renskötseln och underlätta ordnad renskötsel, säger Susanna Löfgren, chef för Viltförvaltningsenheten.

Handölsdalens sameby har förlorat rätten till vinterbete i Härjedalen och börjat använda nya områden. Två renägare håller ihop sina renhjordar på åretruntmarkerna i fjällen hela vintern, vilket är mer utsatt än vinterbete i skogsområden.

Enligt samebyn försvagas renarna av detta och får därmed större problem vid rovdjursangrepp. I området finns lodjur och järv, vilka enligt samebyn skingrar renhjordarna, förstör betesron för hjordarna och dödar många renar.

Länsstyrelsen i Jämtlands län bedömer att skadorna är omfattande. Ett 20-tal renar har dokumenterats dödade av lodjur. Därtill är det stora förluster bland renkalvarna. Därför gav länsstyrelsen den 16 april tillstånd till skyddsjakt på ett lodjur. Sammanlagt får alltså tre lodjur fällas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".