Hjälm har blivit inne - bland utförsåkare

Allt fler skidåkare använder hjälm när de åker utför. De senaste 10 åren har det varit en rekordstor ökning av andelen hjälmanvändare i pisterna.

För tio år sedan var det en av tio som åkte med hjälm idag är det fem av tio, enligt färsk statistik från Svenska Liftanläggningars Organisation, SLAO.

Statistiken bygger på inrapporterade skador från 15 anläggningar runt om i landet från början av december till mitten av april. 3054 skador har rapporterats in och av dem är 486 huvudskador.

Trots att hjälmanvändningen ökat kraftigt så är det i genomsnitt fortfarande fler som åker utan hjälm än med.

I 46 procent av de anmälda skadorna hade skidåkarna hjälm och 54 procent var utan hjälm. Men det är stora variationer mellan olika anläggningar.

- På skidanläggningarna som ligger i fjällmiljö är det kanske uppemot 60 procent som åker med hjälm medan det på mindre skidorter är betydligt färre, säger Hans Gerremo, VD för Svenska Liftanläggningars Organisation, SLAO.

Trots att hjälmanvändningen ökat kraftigt så har inte antalet huvudskador minskat!?

Om det kan du höra i eftermiddagsprogrammet Direkt, i Radio Jämtland - måndag eftermiddag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".