Östersund

Mycket publik men för få toaletter - resultat av Etours VM-studier

SkidskytteVM i Östersund i februari i år var en publik succé. 110.000 besökare under alla dagarna och de var överlag mycket nöjda med service, tillgänglighet och inte minst Vinterfestivalen. Nio av tio Östersundsbor gav VM i skidskytte högsta betyg. Det visar turismforskningsinstitutet Etours rapport.

80 procent av besökarna var från Sverige varav hälften från regionen. Norrmän och tyskar var de stora utländska besöksnationerna. På minussidan uppges till exempel för få toaletter, invigningen i Badhusparken där det var ont om plats.

Detta VM är förmodligen det mest välstuderade idrottsliga evenemang genom tiderna. På tisdagen presenterade turismforskningsinstitutet Etour resultaten av de sammanlagt sju studierna de gjorde i samband med VM:et.

Det är Östersunds kommun som beställt och bekostat stora delar av de sammanlagt sju studierna, 300.000 kronor har kommunen satsat och det har man gjort för att få beslutsunderlag inför framtida investeringar. Men redan nu står det klart är att VM:et satte Östersund och länet ordentligt på kartan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".