Allt fler förlorar förtroendet för försvaret

Bilden av militären blir - snabbt - allt mer negativ. Bara drygt var tredje svensk, 36 procent, har förtroende för Försvarsmakten. För ett halvår sedan kände varannan svensk, 47 procent av de tillfrågade, förtroende för försvaret.

De för ÖB nedslående siffrorna har Försvarsmakten själv plockat fram i en ny attitydundersökning bland 800 personer.

Den visar också ett rejält ras i uppfattningen om huruvida Försvarsmakten är handlingskraftig och tar ansvar.  Det tycker bara 26 procent, i förra mätningen var siffran 40 procent.

Då är det logiskt att också det militära ledarskapet mister förtroende. För ett halvår sedan uttalade sig 60 procent positivt om det, i dag är andelen 41 procent.

Och när de tillfrågade ska nämna en aktuell fråga kopplad till Försvarsmakten nämner de flesta ekonomin och neddragningar.

Men det finns också svar som kan uppmuntra. De som anser att det är rätt att svensk militär deltar i internationella insatser, vilket snart är de enda insatserna, har ökat från 69 till 74 procent./TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".