LÄNET

Vårdstrejk i länet allt närmare

Det mesta tyder på att vårdstrejken kommer att utvidgas till länet på måndag.

Vårdförbundet har fortfarande inte kommit överens med arbetsgivaren Sveriges kommuner och landsting om nya löner, och om de inte gör det kommer ungefär 160 sjuksköterskor och annan vårdpersonal i länet att börja strejka klockan 12 på måndag.

Landstinget bedömer att strejken kommer att göra att det blir hårt tryck på akuten på Östersunds sjukhus och vissa planerade operationer har skjutits upp.
På kommunernas korttidsboenden kommer också strejken att märkas, och patienter flyttas nu därifrån. Dessutom kommer bara en tredjedel av personalen på blodcentralen att arbeta under strejken.

I går kom ett nytt varsel från Vårdförbundet, som innebär att fler av vårdförbundets medlemmar kan komma att tas ut i strejk i länet från den 16 maj.

Det nya varslet gäller distriktssköterskor, sjuksköterskor, barnmorskor och biomedicinska analytiker på hälsocentralerna i Brunflo och på Z-gränd i Östersund, och fler sjuksköterskor på Östersunds sjukhus.

I vissa övriga delar av landet har vårdfackets medlemmar redan strejkat i en och en halv vecka, men inte förrän på måndag drabbas alltså vårt län, om parterna inte har kommit överens innan dess.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".