JÄMTLANDS LÄN

Inget vårdnadsbidrag till länets föräldrar

Från 1:a juli i år kan kommunerna införa ett vårdnadsbidrag till föräldrar som är hemma med småbarn. Men ingen av länets kommuner kommer att göra det, åtminstone inte i sommar.

Det nya vårdnadsbidraget är en del av den borgerliga regeringens nya familjepolitik. Regeringens syfte är att ge föräldrar möjlighet att vara mer med sina barn genom att ge föräldrarna max 3000 skattefria kronor per månad, om de är hemma med barn som är mellan ett och tre år gamla.

Det är upp till varje kommun att bestämma om de vill införa vårdnadsbidrag eller inte, och här i länet kommer ingen av kommunerna att införa bidraget den 1 juli.

I Härjedalen, Ragunda och Strömsund är det tvärnej till vårdnadsbidrag. I Östersund vill den socialdemokratiska majoriteten inte införa något vårdnadsbidrag, men den borgerliga alliansen vill göra det och har lagt flera förslag om det. I Bräcke ska kommunen göra en analys av vad vårdnadsbidraget kommer att kosta kommunen. Och i Berg, Krokom och Åre ska kommunerna undersöka hur stort intresset bland föräldrarna är, och sedan eventuellt införa det under nästa år.

Några kommuner i landet kommer att införa vårdnadsbidraget redan den 1 juli, men betydligt fler väntar till årsskiftet, och vissa kommer att välja att inte göra det alls.