tullus

Sork äter skogsplantor för miljoner

Skogsägare och försäkringsbolag kan få betala mångmiljobelopp för sorkskadad skog. Efter en vinter med rekordmycket sork visar sig nu att många plantor är förstörda. Johan Petrusson i Tullus i Krokoms kommun har fått 80 procent av sitt senast planterade hygge förstört.

Johan Petrusson i Tullus i Krokoms kommun har 373 hektar skogsmark, hygget han får plantera om är 10,5 hektar och det är just nysatt skogsplant och de som planterats för något år sedan som sorkarna har gnagt barken av.

Skogsstyrelsen i Jämtlands län har redan tagit emot 15 anmälningar om skadad skog från skogsägare kring Storsjön, de flesta av dem har lika stora skador som Johan Petrusson.

Bara för tre år sedan förstördes också mycket skog till följd av sorkarnas framfart och Skogsstyrelsen räknar med att omkring 5000 hektar i länet skog skadades då och att det har kostat mellan 10 och 20 miljoner kronor att återställa den. Krokom, Östersund, Strömsund kommuner drabbades värst då och det verkar vara samma områden som drabbats igen.

Hur stora och omfattande skadorna blir den här gången vet ingen ännu eftersom många markägare inte hunnit inventera sin mark.

Men mycket talar för att det blir minst lika omfattande som vintern 2004/05.

- Jag blir inte förvånad om det är lika mycket skadad skog som för tre år sedan med lika stora kostnader, framförallt för försäkringsbolagen, säger Hans Karlsson vid Skogsstyrelsen i Jämtlands län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista