Skogsplantering kontrolleras från luften

Upp till en fjärdedel av den skog som avverkas i vårt län och i övriga Mellannorrland återplanteras inte i tid - och enligt reglerna.

Det visar Skogsstyrelsens årliga inventeringar, som nu ska göras effektivare och billigare - från helikopter.

Skogsägare som inte sköter återplanteringen kan tvingas betala ett vite motsvarande kostnaden för markberedningen och planteringen.

Inom tre år ska markägaren ha markberett och planterat. Under årets inventering visar det sig att det är många som har markberett i tid men inte planterat. Niklas Åberg, skogskonsulent på Skogsstyrelsen, berättar att förklaringen ligger i att många markägare tar sig vatten över huvudet.

- Man tror att man ska hinna med på semestern. Men när väl sommaren kommer väljer man istället att njuta av värmen på stranden istället för att stå på ett stekhett hygge.

Att som markägare ligga på latsidan kostar. Markberedningen som är en färskvara kostar cirka 1500 kronor per hektar. Har man gjort det men inte planterat inom två år har ytan ofta hunnit växa igen och man måste då markbereda på nytt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista