Länet/landet

Gömda flyktingar får inte rätt till vanlig vård

Frågan om gömda flyktingars rätt till vård avgörs först på onsdagen, eftersom så många ville vara med och debattera i Riksdagen att man inte hann med den planerade omröstningen på tisdagseftermiddagen.

Men redan nu är det klart att den nya lagen innebär att den som illegalt befinner sig i Sverige och blir akut sjuk själv får betala för sin vård.

Migrationsminister Tobias Billström försvarar den nya lagen:

- Det kan uppfattas som inkonsekvent att vissa myndigheter ska verkställa avvisningsbeslut samtidigt som andra myndigheter erbjuder dem fullständig hälso- och sjukvård, sa han i riksdagsdebatten i dag.

I dagsläget ger ungefär hälften av Sveriges landsting subventionerad vård även till papperslösa flyktingar, fast dom inte måste göra det.

Och det kommer de att kunna fortsätta att göra även när den nya lagen träder i kraft första juli. Det som nu för första gången slås fast i lagtext är att den som illegalt befinner sig i Sverige inte har rätt till vanlig vård och tandvård. Frågan om barn och gravida kvinnor ska undantas kommer att fortsätta diskuteras.

Bara vänsterpartiet och miljöpartiet anser att alla som är i Sverige ska ha rätt till samma vård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".