Frösön

Östersund öppnar ett asylboende till

Ytterligare ett asylboende för ensamkommande flyktingbarn öppnar i augusti på Frösön. Det blir det tredje boendet i Östersund och där kommer enbart ungdomar som väntar på besked om uppehållstillstånd att bo.

Därmed separerar man ungdomar som fått uppehållstillstånd och de som fortfarande väntar eller har fått avslag, idag bor de tillsammans.

- Det är ingen bra kombination, de har väldigt olika behov, säger Kenneth Pettersson biträdande enhetschef för Kompassen som ansvarar för asylboendena.

I dag finns det två asylboende för ensamkommande flyktingbarn i Östersund, ett på Körfältet och ett på Frösön och i augusti öppnar alltså det tredje, också det på Frösön, vid Härke i ett före detta äldre- och missbrukarboende som kommer att byggas om under sommaren.

Sedan juni förra året har Östersunds kommun tagit emot 29 ungdomar, 19 av dem har fått uppehållstillstånd och tio väntar besked, tre av dem har fått avslag men överklagat beslutet.

Det nya boendet vid Härke behövs alltså för att dela på de här ungdomarna och det innebär inte att fler ungdomar kan tas emot. Däremot kommer det att bli aktuellt med nyanställningar

- I dag är vi 22 personer och ytterligare sju kommer att anställas, säger Kenneth Pettersson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista