Jämtlands län

Fler får behandling mot svår ögonsjukdom

Fler länsbor ska få behandling mot åldersförändringar i näthinnans gula fläck - som snabbt leder till kraftig synnedsättning.

Beslutet har tagits av landstinget efter att ny forskning visat att det finns läkemedel som verkligen hjälper. Sedan årsskiftet behandlas ett tiotal patienter på länssjukhuset i Östersund. Mary Öhrbom är en av dem och hon är glad att hon fått hjälp:

- Jag är väldigt tacksam, nu kan jag se igen, säger hon till SR Jämtland.

Det är statens beredning för medicinsk utvärdering som slår fast att behandlingen med det nya läkemedlet Lucentis verkligen hjälper. Den slår fast att medlet både bromsar sjukdomsförloppet kraftigt och i vissa fall till och med kan förbättra synen.

Varje år drabbas omkring 50 personer i länet av en ögonsjukdom som ger åldersförändringar i näthinnans gula fläck, som snabbt försämrar synen.

På Östersunds sjukhus behandlas ett tiotal patienter sedan årsskiftet och nu ska alltså fler erbjudas behandlingen, men läkemdelet är dyrt.

Det kommer att kosta omkring 3 miljoner kronor per år, 65.000 kronor per patient, och inga extra pengar har skjutits till för detta.

Olle Christmansson, verksamhetschef för Ögonkliniken säger att nu kommer ett prioriteringsarbete ta vid då landstinget ska bestämma sig för vilka sjukdomar och behandlingar man inte ska satsa på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista