östersund

Farligt och dyrt sabotage mot lyktstolpar

Förstörda gatlysen står för runt 300 000 av de runt 2 miljoner kronor per år som gatukontoret i Östersund tvingas lägga på reparationer och sanering av skadegörelse. Dessutom kan sabotage mot belysningsstolpar skapa rena dödsfällorna:

Förstörda busshållplatser och gatlysen kostar ett normalår Östersunds kommun mellan 600 000 och 700 000 kronor. I år ser det ut att bli ännu mer om utvecklingen de senaste veckorna håller i sig med en ny våg av krossade busskurer och sabbade väglampor.

Sabotagen mot lyktstolpar där skyddsluckor på stolparna bryts bort och blottar strömförande kablar är inte bara kostsamma.

- Livsfarligt för till exempel barn. Stolpen kan bli strömförande, säger Kenneth Winterqvist vid gatukontoret.

Skadegörelse mot busskurer sker över hela stan och alla tider på dygnet, enligt Kenneth Winterqvist/gatukontoret, men de fem värst drabbade områdena var, när man gjorde en sammanställning för ett par år sedan, i tur och ordning:

1. Centrala stan

2. Odensala

3. Torvalla

4. Valla

5. Körfältet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista