sverige

Ragunda kommun usel på lika löner

Det är stor skillnad mellan länets kommuner när det gäller hur jämställda de kommunanställdas löner är. Män har högre snittlön än kvinnor i alla kommuner men skillnaden är nästan fem gånger så stor i Ragunda som i Östersund och Strömsund.

Det framgår av statistik som SCB tagit fram på uppdrag av Sveriges Radio.

I Ragunda har kommunanställda män i genomsnitt 2 900 kronor mer i månadslön än kvinnliga kollegor. Ragunda hör därmed till de mest ojämnställda kommunerna i landet i lönehänseende.

I Östersund skiljer det 600 kronor och i Strömsund 800 kronor i månadslön mellan kommunanställda män och kvinnor. Båda kommunerna hör därmed till de tio mest löne-jämställda kommunerna i landet.

Av länets kommuner placerar sig Östersund på en tredje bästa plats i landet - en differens på 600 kronor . Strömsund ligger på en nionde plats, med 800 kronors skillnad.

Även Bräcke med 1 100 kronor hör till de 30 mest lönejämställda kommunerna i landet.

Härjedalen, Åre och Berg, samtliga med runt 2 000 kronors skillnad mellan mans- och kvinnolöner finns i mitten av tabellen medan alltså Ragunda kommun  med nära 3 000 kronor differens hör till de mest ojämställda i landet, sett till de kommunanställdas löner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista