Ljungdalen/Klövsjö

Kassaservice läggs ner på 16 orter i länet

16 orter i länet blir utan de banktjänster som Svensk Kassaservice står för i dag, när de lägger ner sina kontor.

De nitton serviceställen som finns idag läggs ned med början den 1 juli och den 1 november kommer alla kassor - utom tre - att vara borta.

De tre som finns kvar är Kärnan i Östersund (som tas över av Nordea) och kassakontoren i ICA-butiken i Ljungdalen och i Turistbyrån i Klövsjö.

Det är ICA-banken och företaget Kuponginlösen som tecknat avtal med post- och telestyrelsen om de kontor som ska finnas kvar - totalt femton i hela landet. Ingen ska ha längre än tre mil till närmaste ställe där man kan ta ut pengar eller betala räkningar.

Riksdagen har bestämt att Svensk Kassaservice ska avvecklas under andra halvåret i år.

I dag har företaget 370 egna kontor och och avtal med till exempel livsmedelsbutiker om ytterligare 130 serviceställen.

Tidigare har man avtalat med Nordea som tar över 76 kassor - bland annat i Kärnan i Östersund - och gör om dem till bankkontor.

Avvecklingen av Svensk Kassaservice genomförs eftersom allt färre använder Svensk Kassaservice tjänster. Det har minskat med 15 - 20 procent per år de senaste åren och idag använder 1 - 2 procent av svenskarna Kassaservice för att betala räkningar eller ta ut pengar.

Det är framförallt pensionärer som får pensionen via utbetalningskort som drabbas av förändringen. De är 25 000 i hela landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista