Miljöhänsyn ner på gräsrotsnivå - allt fler klippare körs på alkylat

De senaste åren har efterfrågan på så kallad miljöbensin - alkylatbensin - till gräsklippare och andra motorredskap ökat konstant.

- Sedan förra sommaren handlar det om en fördubbling av försäljningen, säger Andreas Holmbom som förestår en bensinmack i Östersund som säljer alkylatbensin via pump.

Det är inte frågan om så stora volymer eftersom gräsklippare och andra trädgårdsredskap inte drar så mycket bensin men däremot märker Andreas Holmbom av den ökade efterfrågan på att antalet kunder som köper miljöbensinen ökat kraftigt.

Alkylatbensin eller miljöbensin som den också kallas är en renad form av vanlig bensin och släpper inte ut så mycket giftiga ämnen som vanlig bensin.

Anders Dahlén i Östersund arbetar vid länsstyrelsen och har under lång tid använt sig av alkylatbensin och han ser fler fördelar förutom de miljömässiga vinsterna.

- Man känner att det inte luktar från kläderna och man hostar inte och får inte ont i huvudet på kvällen, säger Anders Dahlén.

Alkylatbensinen är fortfarande något dyrare än vanlig bensin men med senaste tidens prishöjningar på bensinpriset så skiljer det inte mycket, på pump kan man köpa alkylatbensin från omkring 15 kronor/liter.

I stort sett alla mackar säljer Alkylatbensin på dunk men då blir det nära dubbelt så dyrt som när det säljs via pump, omkring 25 kronor/liter.

I programmet Direkt i Radio Jämtland, onsdag eftermiddag, hör du om det går att köra alla gräsklippare på miljöbensin och om trenden att fler och fler väljer att klippa gräset sittande - på en åkgräsklippare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista