Långå/länet

Kräver utökad skyddsjakt på björn

Det kommer många rapporter om björnar nära hus och bebyggelse i länet. Häromkvällen såg Birgitta Lind i Långå en björn som åt gräs nära deras hus.

Björnen var fredlig och fortsatte lugnt att äta gräs, trots att Birgitta Lind kom nära den i sin traktor. Men Birgitta Lind är trött på att ha björnar så nära inpå husknuten nästan varje vår.

Det är obehagligt att ha björnar nära hundgården eller altanen, hon vågar inte promenera utanför byn och när hon ska hämta posten kan hon ju stöta på en björn. Det bästa vore att få ett beslut om skyddsjakt på björnarna tycker hon.

Magnus Kristoffersson som är rovdjurshandläggare på länsstyrelsen säger att björnar som betar gräs inte är farliga för människor. Skyddsjakt ska bara tillåtas om björnen verkligen är avvikande i sitt beteende. Men det kan bli så att fler björnar tillåts skjutas i licensjakten i höst, säger Magnus Kristoffersson till SR Jämtland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista