östersund

Avslappningsteknik hjälper skidskyttar

Skidskyttar som lärt sig använda avslappningsteknik kan förbättra sina resultat på skjutvallen. Det visar en studie som gjorts vid Mittuniversitetets vintersportcentrum i Östersund.

Tekniken som använts kallas tillämpad avspänning, och har utvecklats av Jan Lisspers, professor i psykologi. Hittills har den främst använts för att minska stress- och smärtsymptom hos patienter inom vården.

I studien ingick skidskyttar på elitnivå. Halva testgruppen fick träna i tio veckor på att integrera avslappningsövningen i skjutmomentet medan jämförelsegruppen tränade precis som vanligt.

Resultatet visade på en tydlig skillnad mellan grupperna. Den grupp som använde sig av avslappningstekniken lärde sig att skjuta bättre - höll geväret stadigare och satte skotten inom en mindre träffyta. Jämförelsegruppen gjorde inga framsteg alls.

- Studien kan betyda mycket för sporten, tror Marko Laaksonen, ansvarig för Mittuniversitetets idrottsvetenskapliga program, i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista