Jämtlands län

Polisen ber krögarna om hjälp i kampen mot MC-gängen

MC klubbar i länet har kopplingar till kriminella MC-gäng hävdar polisen som nu uppmanar krogägarna i länet att inte släppa in MC-åkare som bär väst eller jacka med klubbemblem.

Det håller på att ske en utbredning av MC-gäng här i länet, det menar polisen men i vilken omfattning eller om de är kriminella vill inte polisen kommentera. I veckan gick polisen ut med en önskan till krögarna om att de ska agera lika när det gäller att inte släppa in MC-åkare som bär väst eller jacka med klubbemblem på.

Frågan har diskuterats i flera år men bakom polisens önskan nu står dels polisens nationella strategi för att motarbeta kriminella MC gäng och dels att MC-gängen breder ut sig även i vårat län, enligt Kjell Wedin spaningsledare vid polisen. Men varken han eller länspolismästare Stephen Jerand vill alltså kommentera i vilken omfattning eller om det finns dokumenterad kriminalitet bland de MC gäng som finns här i länet idag.

- Det jag kan säga är att det finns MC gäng här i länet som uppenbart har en dragning till de andra dokumenterat brottsliga MC-klubbarna som Hells Angels, Bandidos och Outlaws, säger Stephen Jerand.

Kjell Wedin säger att kriminella MC gäng är ett samhällsproblem på många håll och att det kan bli det även här och att polisen måste motarbeta det.

- Att neka MC-åkare som bär väst eller jacka med klubbmeblem inträde på krogen är ett sätt, jackan och emblemet är en symbol för vad de står för och många gäng har våld som en del av verksamheten dessutom skapar de en atmosfär som inte är önskvärd på krogen, säger Kjell Wedin.

Om risken att alla MC-åkare med emblem på ryggen blir dragna över en kam och misstänkliggjorda säger Kjell Wedin:

- Det är självklart så att inte alla som tillhör en MC-klubb är kriminella men det blir omöjligt för respektive krog och dörrvakt att avgöra vem som tillhör vilken klubb och vem som får komma in med jackan på därför rekomenderar vi ett allmänt förbud mot jacka eller väst med emblem, det får man som MC-åkare finna sig i, säger Kjell Wedin.

Oavsett vad polisen uppmanar krogägarna till så är det krögarna själva som bestämmer vilka gäster som får komma in och hur de bör vara klädda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".