sverige

Varje svensk slänger 514 kilo sopor

För första gången slänger varje svensk mer än ett halvt ton hushållsavfall per år. Glädjande nog har vi aldrig återvunnit så mycket av soporna, enligt branschen. Men Naturskyddsföreningen är inte imponerad.

- Soporna speglar resursåtgången. Även om vi skulle återvinna ännu mer av soporna så kostar varje omvandling av en produkt en massa energi. De ökande soporna är ett jätteproblem som speglar ett resurssystem som inte fungerar. Vi måste hitta sätt att spara på riktigt, säger Mikael Karlsson, ordförande för Naturskyddsföreningen.

Förra året slängde svenskarna 4,7 miljoner ton hushållsavfall. På tio år har mängden sopor ökat med 25 procent till hela 514 kilo per invånare och år.

Men under samma tid har också soptipparna försvunnit och deponeringen av avfall har minskat med över 80 procent, visar nya siffror från Avfall Sverige.

- Vi har blivit mycket bättre på återvinning och problemen är faktiskt mindre i dag trots ökningen. Vi kommer att uppnå målet om att hälften av soporna ska återvinnas eller brytas ned biologiskt till år 2010, säger Weine Wiqvist, vd för Avfall Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista