ragunda/eu

Små bad får sämre kvalitetskontroll

Sämre kontroll av vattnet på badplatserna kan innebära risker för dom som badar. Nya EU-direktiv som skulle göra kollen på badplatserna noggrannare men enklare innebär nämligen att små badplatser inte behöver kollas alls. Och i Ragunda överväger man att helt sluta mäta vattenkvalitén

EU-direktiven gäller badplatser med mer än 200 badgäster per dag i genomsnitt under badsäsongen. I vårt län finns mer än 100 badplatser där kommunerna tidigare har mätt vattenkvaliteteten, men ingen som är så stor

Dom flesta kommunerna uppger att dom ändå ska fortsätta att kolla vattnet eftersom det inte kostar så mycket, det är en bra service till badarna, man kan förebygga sjukdom och man kan följa utveckligen i sjöarna.

I Ragunda skulle det kosta 15 000 kronor att fortsätta ta prover och det är en summa som politikerna ska ta ställning till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista