Värmland/Norge

Svenskar förväntas ta jobb i hela Norden

Svenska arbetstagare kan tvingas ta jobb de erbjuds, inom hela Norden, för att få behålla a-kassan. Det tros bli följden av en färsk dom i regeringsrätten.

Bakgrunden är en tvist där en snickare i Värmland vägrade pendla till Norge för att arbeta, varpå Arbetsförmedlingen rapporterade till Byggnads a-kassa, som sänkte dagpenningen för snickaren.

Det rapporterar SVT:s Värmlandsnytt.

Beslutet överklagades till både länsrätten och kammarrätten, som stödde a-kassans beslut. Och även regeringsrätten går nu alltså på samma linje.

Enligt gällande regler för a-kassan måste en arbetstagare vara beredd att flytta till annan ort för anvisat arbete, annars sänks a-kassan. -Den allmänna uppfattningen har hittills varit att reglerna gäller inom Sveriges gränser, men enligt det här domslutet så gäller det uppenbarligen inte längre, säger enhetschefen på Arbetsförmedlingens försäkringsenhet, Leif Tallskog.

- Vi blev litet överraskade själva, säger han till TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".