Länet/landet

Rovdjursutredningen sågas av forskare

Dåligt, ytligt, oanvändbart. Den statliga rovdjursutredningen får mycket hård kritik av flera svenska forskargrupper.

Däremot får utredningen beröm av jägarkåren och länsstyrelserna i varglänen Värmland och Dalarna.

Utredningen presenterades i december i fjol. Enmansutredaren Åke Pettersson föreslog bland annat att vargstammen i Sverige inte bör överstiga 230 djur och att skötseln av de stora rovdjuren bör flyttas ner på regional nivå. Detta för att minska rovdjursmotståndet och motverka den illegala jakten.

Nu har de flesta remissvaren kommit in till miljödepartementet. De flesta forskare sågar stora delar av innehållet. Åklagare och polis är tveksamma till vissa delar. Jägareförbundet och de två stora varglänen är i huvudsak positiva.

Kräver ny utredning

Hårdaste omdömet kommer från biologer på Stockholms universitet. De säger att utredningen grundar flera av sina förslag på opinionsläget i varglänen, inte på god kunskap. De saknar ett svar på hur de regionala skötselplanerna ska hanteras om de bryter mot de nationella målen för rovdjursstammarna.

De delar heller inte utredarens åsikt att 230 vargar räcker för att arten ska anses ha en gynnsam bevarandestatus. Utredningen är så bristfällig, menar forskarna, att en ny utredning bör tillsättas.

Liknande åsikter kommer från en forskargrupp vid Uppsala universitet. ”Det är inte rimligt att landets rovdjurspolitik ska utformas av så ytliga analyser som i denna utredning”, skriver de.

För många vargar?

De juridiska instanserna är främst skeptiska till ökat regionalt inflytande. Åklagarmyndigheten skriver att ”risken för obehörig påverkan ökar och personer med stort lokalt inflytande kan komma att påverka besluten och därmed rovdjursstammarnas storlek på ett negativt sätt”.

I Värmland och Dalarna, där vargmotståndet är som starkast, tas däremot förslaget emot positivt. Båda länsstyrelserna vill se en uttunning av vargstammen i sina respektive län.

Jägareförbundet är inne på samma linje. Men förbundet vill ändra de ”överambitiösa” nationella målen för rovdjursstammarna, och anser att det inte behövs fler än 150 vargar i Sverige.

Roland Johansson/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".