Jämtlands län

Skonsammare metod för fosterdiagnostik

Gravida kvinnor över 35 år kommer erbjudas en ny metod för fosterdiagnostik som kan ersätta fostervattenprov. En metod som är säkrare för barnet.

Metoden heter KUB och står för kombinerat ultraljud och biokemi, dvs blodprov.

- Fördelen med att byta ut metoden med fostervattensprov är att KUB inte medför några risker att mista barnet till följd av provtagningen, säger Eva Spets överläkare vid kvinnokliniken på Östersunds Sjukhus.

Både antalet fostervattensprov och antalet missfall till följd av provet har minskat där man infört KUB-metoden, det visar studer som gjorts både i Sverige och England.

Undersökningen görs i vecka 10 och erbjuds alltså till kvinnor över 35 år då man anser att sannolikheten för att få ett barn med kromosmavvikelser ökar.

Om du är gravid och yngre än 35 år och vill göra en KUB-undersökning så får du bekosta den själv.

Landstinget anser inte att det finns pengar nog att erbjuda alla gravida kvinnor den nya metoden.

- Det skulle innebära en oerhörd ökad resursanvändning inom kvinnosjukvården som vi absolut inte har några möjligheter att genomföra idag, säger Eva Spets.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista