Svåra vårdval när pengarna inte räcker

Sjukvårdens pengar räcker inte för att hjälpa alla med allt och frågan är hur man ska välja vem och vilka som inte ska få behandling. Det är stora och svåra frågor som nu ska diskuteras i landstingets etiska utskott.

ordförande Bengt Bergkvist (s) hoppas att deras arbete ska leda till att det ska bli tydligt vad landstinget faktiskt har råd med.

- Vi vill att det ska bli tydligare vad landstinget kan bistå och hjälpa medborgarna med utifrån den skattefinansiering vi har, säger Bengt Bergkvist.

I programmet Direkt i eftermiddag hör du bland annat en barnhälsovårdsöverläkare om de svåra vårdvalen - prioriteringarna inom vården.

Nya läkemdel och behandlingar blir alltmer effektiva och hjälper allt fler men det kostar samtidigt mer pengar. Pengar som landstinget inte har och som tvingar fram val vem som ska få vård och vilken medicin och vilka som inte ska få.

Det etiska utskottet är politiskt tillsatt och ska alltså ta fram underlag i etiska och prioriteringsfrågor så politikerna som sitter på pengarna får bättre kunskap för beslut och även för att kunna föra en dialog med oss alla medborgare om vilken sjukvård vi kan och ska ha här i länet.

Det sker val och prioriteringar varje dag inom sjukvården och de svåra prioriteringarna gäller inte livsräddande insatser eller mediciner för det är landstingen skyldig att ge enligt lag. De svåra valen handlar istället om de behandlingar eller läkemdel som kraftigt kan förhöja livskvalitéten för människor.

Landstinget har tidigare försökt med ett etiskt råd som skulle ge sig in i det snåriga och svåra att prioritera sjukvård, det gick i stöpet då men nu gör landstinget alltså ett nytt försök.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista