Hedersvåld förekommer i länet

Hedersrelaterat våld är spritt över landet, visar en enkätundersökning som Sveriges Radio gjort. Närmare 60 procent av landets socialtjänster har hjälpt personer som varit utsatta, att gömma sig.

Av de kommuner i länet som svarat på enkätundersökningen är det fyra som stött på problemet någon gång. I Härjedalen ganska nyligt, i Bräcke för några år sen och i båda fallen hjälpte man till att ordna skyddat boende.

Hedersrelaterat våld drabbar oftast kvinnor och unga flickor. I familjer där det förekommer kan flickor kontrolleras hårt och få sitt sociala liv kringskuret. Det kan också handla om tvångsgifte.

Bristen på utbildning och kunskap i kommunernas socialtjänst innebär att kvinnor och ungdomar som drabbas av hedersvåld och hederstänkande inte får tillräckligt bra stöd.

- Ibland kan det vara en fråga om liv och död.

Det säger Hanna Cinthio, mellanösternvetare och expert på hedersrelaterat våld.

Begreppen hedersvåld och hederstänkande används när det är fråga om våld eller hot för att få en person att leva enligt en grupps norm. Den som bryter normen förstör gruppens heder och ska straffas.

Kvinnors sexualitet är synnerligen ofta kopplat till frågan om gruppens heder.

Av de kommuner i länet som svarat på en enkätundersökning som Sveriges Radio har gjort är det fyra som stött på problemet någon gång. I Härjedalen ganska nyligt, i Bräcke för några år sen och i båda fallen hjälpte man till att ordna skyddat boende.

I Strömsund, Ragunda och Åre säger man att man haft utbildning på temat, det har varit seminarier och föreläsningar. Men det är bara Härjedalen och Bräcke som har en nedskriven handlingsplan.

Den länsgrupp som skapades i höstas för att kommunerna ska samarbeta i frågor om våld mot kvinnor berör också hedersvåldet.

I hela landet har 60 procent av socialtjänsterna hjälpt någon att gömma sig, 35 procent av personalen i de kommuner som svarat på enkäten har ingen utbildning i frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista