Norska massgravar ett folkrättsbrott

Norge bryter mot Genèvekonventionen. Det hävdar norska Röda korset, med hänvisning till att Norge hittills inte tagit hand om tusentals oidentifierade soldater som stupade i landet under andra världskriget.

Enligt krigets lagar åligger det varje nation att försöka identifiera de stupade och lägga var och en i en enskild grav.

Mest flagrant är enligt Röda korset två massgravar i Tjötta i norra Norge, där uppskattningsvis 9 000 ryska, tyska och norska soldater ligger begravda.

Men norska Röda korsets Bernt Apeland pekar också på att tusentals soldater försvann i norska farvatten under kriget.

Vid flera tillfällen har organisationen uppmanat Norges regering att följa folkrätten och ta hand om kvarlevorna.

Något gehör för kritiken får Röda korset inte hos kulturminister Trond Giske:

- Detta är händelser som ligger 65 år tillbaka i tiden. Att dö till sjöss och ha havet som sin grav, det är en fullvärdig grav. Vi plockar inte upp dem och lägger dem i jord och det är inte aktuellt att använda resurser till att ur havet hämta upp tusentals tyskar från krigets dagar.

- Röda korset gör ett fantastiskt arbete på många områden, men det här tycker jag inte är särskilt lyckat. Att hämta upp folk ur havet som dog under invasionen av Norge står inte högst på dagordningen, säger Trond Giske. TT/NTB

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".