Stockholm

Längdchef mörkade dopning

Bengt-Erik Bengtsson, tidigare längdchef i Internationella skidförbundet som även bott i Östersund, har hamnat i blåsväder.

Skidledaren erkänner att han mörkat ett blodprov av den finska skidstjärnan Virpi Kuitunen.

Det var i en världscuptävling i Italien för åtta år sedan. Finskan hade för höga hemoglobinvärden och skulle inte fått starta i loppet.

- På den tiden var inte blodproven offentliga, om inte förbundet själva ville gå ut med resultatet. Jag kommer ihåg att Kuitunen hade ett för högt värde och när jag berättar det för finske förbundskaptenen Kari-Pekka Kyrö säger han åt mig att jag kunde väl låta henne starta, men att hon sedan skulle bryta loppet. Jag gick med på det och ångar mig mycket, säger Bengtsson till TT.

- Jag fattar inte att man kunde vara så blåögd. Jag tänkte att Kuitunen var en bra människa och att hon inte hade gjort det med flit. Sedan ville man ju inte ha dålig publicitet i sporten heller. Men så kom ju dopningsskandalen i Lahtis, suckar Bengtsson.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".