Kommuner bekostar brandflyget själva

Här i länet har både länsstyrelse och kommuner gett slaget förlorat - i vart fall för den här säsongen, när det gäller att kunna hålla igång flygspaningen efter skogsbränder.
- Det skulle bli för tungt administrativt att fördela kostnaderna mellan länets kommuner, länsstyrelsen och eventuella andra sponsorer, har Staffan Edler, försvarsdirektör vid Länsstyrelsen tidigare sagt till Radio Jämtland. Både Räddningsverket och Försvardepartementet har förklarat att de inte längre tänker stå för kostnaderna, med hänvisning till att brandflyget borde bekostas av skogsägarna. Men i Kalmar län går nu kommunerna samman för att själva bekosta sitt brandflyg - en kostnad på en halv miljon kronor. - En billig försäkring, säger kommunalrådet Kjell Henriksson i Kalmar till tidningen Östra Småland. Här i länet kostade skogsbrandflygningarna i fjol cirka 600 000 kronor. 23 skogsbränder upptäcktes tack vare flyget och det innebär i genomsnitt en upptäckt brand vid var tionde flygning.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".