Röster höjdes för och emot USA

I går avlöste demonstrationerna varandra i centrala Östersund. Kurderna firade att USA-alliansen lyckats störta Saddam Hussein, och samtidigt demonstrerade andra mot USA och kriget i Irak, och det väckte känslor hos kurderna.
- De har fel, de kan komma hit och prata med oss, vi har bevis på att Saddam har dödat tusentals människor på bara några sekunder, säger en man som var med och firade i går. Förre riksdagsmannen Jörn Svensson var en av talarna på demonstrationen mot kriget. Han är mycket kritisk mot USA:s politik i Irak och mellanöstern sedan decennier. Som enligt Svensson har gått ut på att använda folkgrupper, partier och enskilda för USAs ekonomiska och politiska syften. - Det var inte Saddam som var den främsta boven i sammanhanget. Det var Turkiet och USA som har varit mycket noga med att se till att kurderna hålls nere, säger Jörn Svensson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".