Häktet i Östersund kan komma att öppnas

Regringen satsar 200 miljoner kronor på att skapa fler platser på fängelser och häkten. Och det innebär att det nu finns en chans att det nedlagda häktet i Östersund kommer att öppnas igen.
Det beskedet lämnade justitieminister Thomas Bodström som i dag besöker Östersund. - Chanserna ökar att kriminalvården kommer att ta ett beslut i den riktningen nu när de får de här ökade anslagen, säger Thomas Bodström. Men Bodström poängterar att det är kriminalvårdens sak och inte hans, att avgöra var de nya häktesplatserna ska byggas. Häktet i Östersund lades ned 1996 och sen dess har poliser och advokater fått ägna många timmar åt bilresor mellan Östersund och häktet i Härnösand. Pengarna till fängelser och häkten är en av rätt få satsningar i regeringens vårproposition. Mest är det dystra besked. Löftet om att höja taket i sjuk- och föräldrapenningen skjuts på framtiden. Maxtaxan på dagis försvinner, istället får de som tjänar mest en dubbelt så dyr dagisnota som tidigare. Och regeringen sparar också på ersättningen till de sjuka.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".