Tekniska problem med SR:s webbsidor

SR Jämtlands nyhetssida uppdaterades inte under en stor del av lördagen. Orsaken var ett omfattande tekniskt fel på hela Sveriges Radios webbplats.

Sveriges Radios hemsida kraschade vid lunchtid på lördagen. Först efter klockan fyra på eftermiddagen var sidan delvis igång igen, men en del tekniska problem återstod fortfarande.

Problemen började redan på fredagskvällen då det uppstod något fel i det system som publicerar nya inslag och texter på hemsidan.

När teknikerna på lördagen försökte åtgärda problemet inträffade ett större fel med databaserna, som ledde till att hela hemsidan brakade ihop.

Sveriges Radio har ett beredskapsansvar och ska informera allmänheten vid katastrofer och olyckor. Det är via radion, framför allt larmkanalen P4, som många svenskar får information om trafikolyckor och bränder. Någon skyldighet att på samma sätt informera via hemsidan har inte SR.

- Det är våra FM-kanaler som måste spela hela tiden. Det gäller inte för webben, säger Jörgen M Andersson, direktör för Nya Medier och utsändning.

När det gäller webben är det mycket som kan störa som SR inte råder över, till exempel avbrott hos internetleverantörerna, säger han. Därför är det omöjligt att ställa sådana krav.

- Men det är otroligt olyckligt att det här händer. Vi har en stor sajt. Nu får vi reda ut varför det tog så lång tid att åtgärda det.