Icas krav knäcker småbutiker

Nya butiksnedläggningar hotar i glesbygd. Ica ställer krav på att alla, även små lanthandlar ska ha ett visst sortiment och avancerad teknisk utrustning.
Enligt Icas egna beräkningar krävs en omsättning på runt fyra till fem miljoner per år för att klara det nya konceptet. Alla butiker ska ha datorer som ständigt är uppkopplade till Icas centraldator som innebär en leasingkostnad med datastöd på 60 000 kronor per år. I det nya konceptet ingår också ett fastlagt varusortiment som oroar små butiker på landsbygden. Vissa tvingas nu bygga ut sina butiker för att leva upp till ICAs krav. - Man borde få avgöra själv när man ska lägga av och inte bli tvingad genom central styrning, säger Per-Olof Melin, handlare i Jormvattnet. Enligt Siv Olsson som sysslar med glesbygdsservice på länsstyrelsen i Jämtland kan mellan 15 och 20 butiker slås ut av de nya kraven. - Det kommer att bli en kostnadsbeslastning av stora mått för de som lever på marginalen, tror hon. Men Enligt Ica centralt är omprofileringen istället till för att hejda butiksdöden, och de som slås ut skulle få slå igen i vilket fall. - Redan idag försvinner 75 till 100 Icabutiker varje år och det kommer det att fortsätta att göra om inget görs, säger Lars Ove Jonnson projektledare Ica. Enligt honom kommer de nya kraven att stärka butikerna och göra att lönsamheten ökar för de som blir kvar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".