Rivningsbidrag ifrågasätts

Nu höjs allt fler kritiska röster mot att landets utflyttningskommuner får statsbidrag för att riva tomma lägenheter - trots att norrmän står i kö för att köpa lägenheterna.
Kristinehamns kommun i Värmland har tidigare sålt 85 lägenheter till norrmännen med goda erfarenheter och många står nu i kö för att få köpa bostäder där. Kommunstyrelsens ordförande Åke Thörnesjö skulle gärna se ytterligare försäljning men det har man inte råd med. - Om vi river husen går vi plus minus noll rent ekonomiskt. Om vi skulle sälja till norrmännen skulle vi göra en ekonomisk förlust på 25 miljoner kronor på grund av att lägenheterna är övervärderade. Vi får mer betalt av staten för att riva än vad vi skulle få vid en försäljning av de nerslitna miljonprogamshusen, säger Åke Thörnesjö. - Det är helt sjukt att svenska kommuner river hellre än att få köpstarka inflyttare. Det säger Arild Gullbrandsen på norska företaget Svensk fritid, som bland annat skött försäljning av rivningshotade lägenheter i Bräcke, till P 4-programmet Efter tolv.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".